Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μιά ξεχωριστή έκθεση









Αν αληθεύει η ρήση πως μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε ο Σπύρος Βαγγελάκης αποδείχτηκε πολύ φλύαρος στην έκθεση φωτογραφίας , που εγκαινίασε το Σάββατο 16-4 , στον υπέροχο χώρο της πινακοθήκης του κ. Λέανδρου Σπαρτιώτη.
          Μέσα απ’ την ευαίσθητη και διορατική ματιά του φωτογράφου , νοιώσαμε μια ψυχική ανάταση και ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους κοιτάζοντας τις φωτογραφίες με λαογραφικά θέματα.
          Κτήρια , ήθη κι έθιμα της Πρέβεζας, πρόσωπα γνωστά, περασμένων χρόνων,  τραβηγμένα με τον φακό του Σπύρου, από την οπτική γωνία , που τόσο καλά γνωρίζει, και παίζοντας με τον φωτισμό , τονίζει λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και με μοναδικά χρώματα το άσπρο-μαύρο κι αποχρώσεις του γκρι , αποδεικνύει την αξία του ως φωτογράφος – καλλιτέχνης.
          Στην ενότητα μνημεία αναδεικνύει αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πρέβεζας, ίσως άγνωστους για το ευρύ κοινό.
          Εκεί όμως που βγάζει όλη την καλλιτεχνική του ευαισθησία, συνδυασμός φωτογράφου-ζωγράφου, είναι η ενότητα με τις “πειραγμένες”  φωτογραφίες, που σαν πίνακες ακουαρέλας απαθανατίζουν τις πλέον γραφικές γωνιές της πόλης.
          Για όσους γνωρίζουν βέβαια την δουλειά του Σπύρου οι φωτογραφίες της έκθεσης δεν ήταν έκπληξη.
          Καταξιωμένος συνεργάτης αρκετών περιοδικών κι εφημερίδων , ελληνικών και ξένων, όπως ΤΑ ΝΕΑ, Ελληνικό πανόραμα, Camper & caravan, Panorama travel , έχει τιμηθεί απ’ τον ΕΟΤ για τον καλύτερο τουριστικό οδηγό του 2002-2003, που επιμελήθηκε για την νομαρχία Ιωαννίνων.
          Δεν θα πρέπει να παραληφθεί πως φωτογραφία δική του της Fontana di Trevi βρίσκεται στον οδηγό του ιταλικού υπουργείου τουρισμού.
          Ούτε τυχαίο επίσης είναι πως τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ηπείρου εμπιστεύονται την καλλιτεχνική ματιά κι ευαισθησία του Σπύρου, που με δικές του φωτογραφίες επιμελείται καλαίσθητους οδηγούς και διαφημιστικά φυλλάδια.
          Ευχαριστούμε τον Σπύρο Βαγγελάκη για τις όμορφες στιγμές που μας χαρίζει χαζεύοντας τις φωτογραφίες του, καθώς και τον κ. Λέανδρο Σπαρτιώτη , που εκτός απ’ τους πίνακες της συλλογής του, όαση για την πόλη μας,  χαρίζει στέγη σε ντόπιους καλλιτέχνες να προβάλλουν τα έργα τους. 




Δεν θα πρέπει .όμως να παραλείψουμε πως οργανωτικά η έκθεση μας επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις , τόσο στην έναρξή της όσο και στο κλείσιμο.
Πρεβεζάνοι καλλιτέχνες τίμησαν με το ταλέντο τους τον Σπύρο.
            Ο μοναδικός βιρτουόζος των πνευστών, Αποστόλης Βαγγελάκης, ο υπέροχος πιανίστας Άρης Παπαδόπουλος, ο καταπληκτικός κιθαρίστας Θάνος Αρετάκης, η εξαίσια τραγουδίστρια με την μελωδική φωνή Χριστίνα Μικρούλη, ο ανεπανάληπτος και πάντα παρών Βασίλης Τζίμας.
            Η έκπληξη της βραδιάς όμως ήταν ο Σωτήρης Κάσσος με την σκωτσέζικη γκάιντα και φλάουτο, η κ. Άννα Αφεντουλίδου , που απήγγειλε ποιήματά της καθώς κι ο μικρός Ηλίας Τζίμας με τις ροκιές του στην ηλεκτρική κιθάρα. 
            Ευχόμαστε κι άλλοι να μιμηθούν τον Σπύρο Βαγγελάκη και να μας χαρίζουν παρόμοιες βραδιές,  άνοιξη  στον πολιτιστικό χειμώνα της πόλης μας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: